Κορνοφωλιά - Αρχαιολογικά ευρήματα Κορνοφωλιά - Αεροφωτογραφία Καιρός
  Αρχή σελίδας » Κατάλογος » Νέα Ορισμός Αρχικής Σελίδας  |  Προσθήκη στα Αγαπημένα
  - Λίγα λόγια
  - Επικοινωνία
  Νέα
  Ανακοινώσεις
  Το ΒΗΜΑ του Κορνοφωλιώτη
  Γενικά στοιχεία
  Πολιτιστικός Σύλογος
  Ιππικός Όμιλος Κορνοφωλιάς
  Αρχαιολογικά ευρήματα
  Τοπωνύμια
  Εκκλησία
  Μοναστήρι
  Ποδοσφαιρική Ομάδα
  Καφενεία
  Ταβέρνες
  Τόποι αναψυχής
  Καλλιέργιες
  Έβρος ποταμός
  Τραγούδια για την Κορνοφωλιά
  Βιβλιογραφία
  Λεξικό ...
  Χρήσιμα τηλέφωνα
  ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Μ.Α.

  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Μαγγάζι.

  Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας που μέχρι τώρα δεν έχουμε αναφερθεί στο θέμα αυτό αλλά είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα προχωρούσε περισσότερο μετά από διαβεβαιώσεις που είχαμε. Να όμως που διαψευστήκαμε. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών διαδέχονται το ένα το άλλο και έφτασε το θέμα να είναι πρωτοσέλιδο σε όλο τον επαρχιακό τύπο και πρώτη είδηση στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Γι αυτό θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να έχετε μια πλήρες ενημέρωση.

  Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2002. Ζητήθηκε από την τότε Δημοτική αρχή να παραχωρηθεί έκταση για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. στην περιοχή Σουφλίου. Το τότε τοπικό Συμβούλιο Κορνοφωλιάς παραχώρησε έκταση 10 στρεμμάτων από το υπ΄αριθμ. Α87/1198 τεμάχιο της πρώην κοινότητας Κορνοφωλιάς. Η ενημέρωση που είχαν όλοι μέχρι τότε ήταν ότι απλά ήταν η υπόδειξη μιας τοποθεσίας και τίποτα περισσότερο. Τα πρώτα μαύρα σύννεφα στην υπόθεση παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο του έτους 2006. Μετά από πληροφορίες ότι στον συγκεκριμένο χώρο θα ξεκινήσει η κατασκευή του Σ.Μ.Α. ο σύλλογος Κορνοφωλεωτών αντιδρά άμεσα. Με έγγραφό του στις 19 Μαρτίου 2007 το οποίο σας παρουσιάζουμε παρακάτω προσπαθεί να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει :

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΩΤΩΝ
  «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΣ» ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

  Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του συλλόγου.


  Σε λίγο καιρό, ίσως και εντός του μήνα, πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου «Αποκομιδή και Μεταφόρτωση σκουπιδιών» στο Μαγγάζι, στην ευρύτερη περιοχή του Δερβενίου στην θέση «Σέρτη πλαγιά».
  Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση των κατοίκων του χωριού καθώς και του Συλλόγου μας είναι ελλιπής και διαστρεβλωμένη παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάναμε χωρίς ανταπόκριση.
  Γνωρίζουμε ότι το έργο εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα της Περ. Ανατ. Μακ. & Θράκης και ότι ο χώρος υποδείχθηκε και εγκρίθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και σε αυτό συναινεί και η νέα Δημοτική Αρχή. Εκεί λοιπόν μας λένε ότι θα μαζεύονται κάθε λογής απορρίμματα από τους Δήμους Σουφλίου, Τυχερού και Ορφέα, θα τυποποιούνται και θα μεταφέρονται στην Ξάνθη.
  Το Δ.Σ του συλλόγου είναι ευαισθητοποιημένο ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το χωριό μας και ένα τέτοιο έργο που θίγει σίγουρα τον περιβάλλοντα χώρο της Κορνοφωλιάς και της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί να μας αφήσει παγερά αδιάφορους.
  Έπειτα από συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. αποφασίσαμε ομόφωνα να αντιδράσουμε, να ξεσηκωθούμε, να φωνάξουμε για το δικαίωμα μας να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας για την πραγματοποίηση του έργου. Και οι λόγοι είναι πολλοί!
  • Η περιοχή έχει για εμάς μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γεγονός που ήταν γνωστό στην Κορνοφωλιά από πολλά χρόνια πριν και εμείς αποδεικνύουμε την σπουδαιότητά της με το βιβλίο μας «Από την αρχαία Ζηρήνεια στην Κορνοφωλιά του σήμερα», του Α.Ι. Γουρίδη καθώς και από τα βιβλία του Γ. Μπακαλάκη «Ιστορική, Αρχαιολογική και λαογραφική έρευνα στη Θράκη» & «Από την ακτινοβολία του Ελληνικού και Ρωμαϊκού Πολιτισμού στον κάτω Έβρο – Θρακικά χρονικά». Το έργο θα αποτελέσει καταστροφή για τα τυχόν ευρήματα.
  • Δίπλα από το έργο βρίσκεται ο Μεγάλος Πυρήνας της προστατευόμενης περιοχής του δάσους Δαδιάς καθώς και η περιοχή Δυτικά της Εθνικής οδού έχει ανακηρυχθεί «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ».
  Θεωρούμε πως η εικόνα του σκουπιδότοπου στο χώρο αυτό δεν
  αρμόζει στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
  • Η περιοχή αποτελεί κομβικό σημείο για το δάσος της Δαδιάς καθότι αποτελεί σταυροδρόμι για την έλευση των επισκεπτών και τουριστών.
  • Θεωρούμε πως η μόλυνση του περιβάλλοντος θα είναι αναπόφευκτη παρόλο που θα προσπαθήσουν να πάρουν προφυλάξεις.
  • Ο ποταμός Μαγγάζι – Διαβολόρεμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα και θα υπάρχουν επιπτώσεις και μόλυνση.
  • Πιστεύουμε πως η δυσοσμία που θα επιφέρει η επεξεργασία και η τυποποίηση των σκουπιδιών θα είναι αναπόφευκτη και αυτή θα μεταφέρεται στην Κορνοφωλιά και στους γύρω οικισμούς.

  Όλα αυτά αποτελούν τα επιχειρήματα μας και τους φόβους μας. Όμως πιστεύουμε πως δεν είμαστε αδύναμοι για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο έργο «έκτρωμα». Χρειαζόμαστε την αμέριστη συμπαράσταση σας, την βοήθεια σας, την συγκατάθεσή σας, για να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί και να γίνουμε μια γροθιά και να φωνάξουμε ότι δεν θέλουμε να γίνει το έργο στο χώρο αυτό.

  Πιστεύουμε πως η αντίδραση ενός χωριού θα αποτελέσει τροχοπέδη στην κατασκευή του.

  Με εκτίμηση
  Το Δ.Σ του συλλόγου  Στη συνέχεια το θέμα παίρνει νέα τροπή μετά από την συνάντηση των Μελών του συλλόγου αλλά και των κατοίκων με τον Γενικό Διευθυντή Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης κο ΜΠΟΜΠΟΛΙΑ . Εκεί διαπιστώνουμε μετά τις ανακρίβειες του Διευθυντού και τις ελλιπείς διευκρινήσεις του ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την χωροθέτηση του Σ.Μ.Α..

  Οι πρώτες μας κινήσεις ήταν η έρευνα για την έκδοση όλων των απαραίτητων εγγράφων – δικαιολογητικών για τον συγκεκριμένο χώρο. Απευθυνόμενοι με έγγραφό μας προς το Δασαρχείο Σουφλίου μαθαίνουμε ότι δεν του έχει ζητηθεί καθόλου η έκδοση άδειας για την κατασκευή του Σ.Μ.Α..


  Στη συνέχεια απευθυνόμενοι στην ΙΘ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έγγραφό μας, μας ενημερώνουν ότι έχει δοθεί παλαιότερα θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. (αρ. εγγρ. 2366/7-10-2003) αλλά σε χώρο νότια του ποταμού Μαγγάζι, σε χώρο που τους υποβλήθηκε από την Περιφέρεια με τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο σας υποβάλουμε παρακάτω.


  Σε απάντηση νέου έγγραφου μας η ΙΘ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων μας γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να δώσει άδεια για την περιοχή του «Δερβενίου» για την κατασκευή του Σ.Μ.Α.( σ΄ αυτήν δηλαδή που πραγματικά πρόκειται να κατασκευασθεί).


  Ακολουθεί συνάντησή μας με την Πολεοδομία Έβρου και συγκεκριμένα με τον κο ΣΙΜΣΙΡΙΔΗ ο οποίος μας διαβεβαιώνει ότι και η πολεοδομία γνωμοδότησε θετικά στην κατασκευή του Σ.Μ.Α. με το προαναφερόμενο τοπογραφικό διάγραμμα δηλαδή νότια του ποταμού.

  Μάλιστα σε επισήμανση του μας ανέφερε : ‘αυτοί που θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο είναι οι κάτοικοι της Λυκόφης και όχι εσείς γιατί οι εγκρίσεις δίνονται στο Δ. Διαμέρισμα Λυκόφης’.

  Ίδια ακριβώς απάντηση πήραμε και από τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. κο Τοκαμάνη Χρήστο ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι η τοποθεσία για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. είναι προς την περιοχή της Λυκόφης.

  Αναγκαστήκαμε έτσι να προβούμε σε νέα διαμαρτυρία με την επιστολή προς όλα τα Μ.Μ.Ε. του νομού για να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς να κάνουν κάτι έστω και την τελευταία στιγμή.

  Έτσι στα πλαίσια αυτών των συνομιλιών συναντηθήκαμε και με την Δήμαρχο Σουφλίου κα ΚΑΚΑΛΗ Αθανασία η οποία ήταν θετική προς το πρόβλημά μας και μας υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι μπορεί από την πλευρά της στο να βρεθεί μια αποδεκτή από όλους λύση. Επίσης μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος Σουφλίου έχει εντάξει όλη την περιοχή του ‘Δερβενίου’ στο πρόγραμμα INTERREG για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. Έτσι λοιπόν μας γεννήθηκε άλλο ένα μεγάλο ερώτημα : Πώς εκεί που προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό και τις ρίζες μας σκοπεύουν να δημιουργήσουν σκουπιδότοπο ;

  Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των κατοίκων μας προχωρήσαμε στην σύνταξη ενός κειμένου επισυνάπτοντας όλα τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε τις ανομίες που γίνονται επάνω στο έργο αυτό.


  ΟΧΙ Σ.Μ.Α. ΣΤΟ ΜΑΓΓΑΖΙ


  Ο ΒΟΡΑΣ , Ο ΝΟΤΟΣ , ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ  Με παλιότερα έγγραφα είχαμε κάνει γνωστό στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, στην Νομαρχία και στην Τ.Ε.Δ.Κ. Έβρου ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής (Κορνοφωλιάς – Λυκόφης – Δαδιάς) για λόγους που είχαμε αναφέρει,
  ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να γίνει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο μαγγάζι.
  Η γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος της Νομαρχίας με βάση το τοπογραφικό διάγραμμα και τα λοιπά στοιχεία, η άδεια της ΙΘ. Εφορίας Αρχαιοτήτων καθώς και η έγκριση του Ν.Σ. Έβρου αφορούσαν την περιοχή ΝΟΤΙΑ του ποταμού. Μάλιστα η αρχαιολογική Υπηρεσία αναφέρει στο υπ΄ αριθμ. 2705/01-08-2007 έγγραφό της [γνωρίζουμε ότι στη θέση «Σέρτι πλαγιά » και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δερβενίου, βόρεια του ποταμού «μαγγάζι» έχουν εντοπιστεί πολλές επιφανειακές αρχαιότητες. Επομένως δεν μπορεί να δοθεί άδεια από την Υπηρεσία μας για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. στην περιοχή αυτή. Η θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας μας(αρ. εγγρ. 2366/07-10-2003) αφορούσε θέση, σύμφωνα με το υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα, νότια του ποταμού «μαγγάζι»].
  Με έκπληξη διαβάζουμε ότι στις 17-02-2009 γίνεται η δημοπρασία (παραθέτουμε απόσπασμα αυτής) για τον Σ.Μ.Α. Σουφλίου στη θέση ΒΟΡΕΙΑ του ποταμού όπως είχε ορισθεί και παραχωρηθεί από το Δ.Σ. του Δήμου Σουφλίου.
  Δηλαδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην Ελλάδα ισχύει ο νόμος « βγάζω άδεια για την Θεσσαλονίκη και χτίζω στην Αθήνα ».
  Επειδή η όλη υπόθεση, βρωμάει πιο πολύ και από τα σκουπίδια, καλούμε την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης :
  1. να ακυρώσει την δημοπρασία που γίνεται στις 17-02-2009
  2. να βρει νέο χώρο για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. Σουφλίου και
  3. της προτείνουμε να εξετάσει την αρχική της πρόταση για την κατασκευή του Σ.Μ.Α.
  (όπως φαίνεται στο χάρτη) στον νυν σκουπιδότοπο του Δήμου Σουφλίου.

  - Ο -
  Πρόεδρος της επιτροπής για το περιβάλλον
  του συλλόγου Κορνοφωλιωτών «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΣ»

  ΜΑΚΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


  Συνημμένα σας στέλνουμε :
  α) το τοπογραφικό διάγραμμα του μελετητή σύμφωνα με το οποίο βγήκαν οι εγκρίσεις
  β) απόκομμα από εφημερίδα για την ημερομηνία δημοπρασίας
  γ) δίφυλλο απόσπασμα από τα τεύχη δημοπράτησης
  δ) το έγγραφο της αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς το σύλλογό μας και
  ε) την αρχική πρόταση της Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης για τον τόπο κατασκευής του Σ.Μ.Α. Σουφλίου  Βλέποντας όμως την αδιαφορία των υπευθύνων (Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης) να κωφεύουν και να μην κάνουν κάποια προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης αναγκαστήκαμε να προβούμε στην ανάθεση της υπόθεσης στο δικηγόρο κο ΔΕΤΣΑΡΙΔΗ Χρήστο για την άσκηση όλων των ένδικων μέσων. Για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προβήκαμε στην συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009 επάνω στη γέφυρα του Μαγγαζιού με την ελπίδα να βρούμε συμμάχους στον δύσκολο αυτό αγώνα που κάνουμε.
  Θα δώσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και δυνατοί ελπίζοντας η συνέχεια να μας δικαιώσει.
  Οι εξελίξεις στο θέμα του Σ.Μ.Α. ήταν ραγδαίες. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 ενημερωθήκαμε από την ΙΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ότι θα πρέπει να παρευρεθούμε στο ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ καθώς η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κατέθεσε ένσταση σχετικά με την αρνητική γνωμάτευση της αρχαιολογίας για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. στο συγκεκριμένο σημείο ( υπ΄αριθμ. 2705/01-08-2007). Το Συμβούλιο αφού άκουσε τις εξηγήσεις – διευκρινήσεις και των τριών πλευρών ( Περιφέρεια, Δήμος Σουφλίου, Σύλλογο Κορνοφωλιωτών ) προέβηκε στην εξής απόφαση :

  Μετά λοιπόν από αυτήν την εξέλιξη πιστεύουμε ότι δικαιωθήκαμε και καταφέραμε μαζί με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού κάτι που για πολλούς φαινόταν αδιανόητο (να σταθούμε εμπόδιο σε μια τελεσίδικη απόφαση της Περιφέρειας) .
  Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε μέσα από το site όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στον έρανο που πραγματοποιήσαμε ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα της αγωγής.


  Αγγελάκης Παναγιώτης - Μακρής Ιωάννης