Κορνοφωλιά - Αρχαιολογικά ευρήματα Κορνοφωλιά - Αεροφωτογραφία Καιρός
  Αρχή σελίδας » Κατάλογος » Βιβλιογραφία Ορισμός Αρχικής Σελίδας  |  Προσθήκη στα Αγαπημένα
  - Λίγα λόγια
  - Επικοινωνία
  Νέα
  Ανακοινώσεις
  Το ΒΗΜΑ του Κορνοφωλιώτη
  Γενικά στοιχεία
  Πολιτιστικός Σύλογος
  Ιππικός Όμιλος Κορνοφωλιάς
  Αρχαιολογικά ευρήματα
  Τοπωνύμια
  Εκκλησία
  Μοναστήρι
  Ποδοσφαιρική Ομάδα
  Καφενεία
  Ταβέρνες
  Τόποι αναψυχής
  Καλλιέργιες
  Έβρος ποταμός
  Τραγούδια για την Κορνοφωλιά
  Βιβλιογραφία
  Λεξικό ...
  Χρήσιμα τηλέφωνα
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΖΕΙΡΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
  Συγγραφέας: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΓΟΥΡΙΔΗΣ
  Επιμέλεια έκδοσης: Εκδόσεις Μ. ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ
  ΑΘΗΝΑ, 2006  ΠΡΟΛΟΓΟΣ


  Ο οικισμός της Κορνοφωλιάς φέρει μια μακραίωνη και συνεχή ιστορία. Οι κατά καιρούς αναφορές σε αυτόν δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για την ιστορικότητα του. Τα στοιχεία που προέκυπταν κατά καιρούς από διάφορα δημοσιεύματα και πηγές δημιουργούσαν σύγκρουση απόψεων και ατέρμονες συζητήσεις. Διακαής πόθος μας λοιπόν ήταν να αποκαταστήσουμε όσο μπορούμε την ιστορική αλήθεια με μια σειρά ερευνών και με τη διασταύρωση των ιστορικών στοιχείων που αφορούν στην ταυτότητα αυτού του τόπου.

  Η τοποθεσία Δερβένι, που βρίσκεται πλησίον του νέου οικισμού της Κορνοφωλιάς είναι αναμφισβήτητα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς τυχαία έχουν βρεθεί στην περιοχή μαρτυρούν για έναν τόπο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε αυτόν το χώρο, να κεντρίσουμε επιτέλους το ενδιαφέρον των αρμοδίων φορέων και να αναδείξουμε τη μοναδικότητα της περιοχής.

  Έτσι ο σύλλογος «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΣ» και τα μέλη του, ευαισθητοποιημένα ιδιαίτερα με το θέμα αυτό αποφασίσαμε πως μόνο με την συγγραφή ενός βιβλίου που θα έφτανε στο ευρύ κοινό θα γνωστοποιούσαμε τις ανησυχίες μας.

  Η έκδοση του βιβλίου αυτού ήταν η εξόφληση ενός χρέους του συλλόγου «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΣ» προς τους απανταχού Κορνοφωλιώτες και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

  Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον πολιτικό μηχανικό - αρχαιολόγο και διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γουρίδη Αθανάσιο για την ερευνητική εργασία και την επιστημονική συγγραφή του βιβλίου.

  Τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου κ. Χατζόπουλο Χρήστο για την χρηματοδότηση του πονήματος μας, τον Πρεσβύτερο Κουλέα Κουλιανό Ι. Κλαύδιο, εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορνοφωλιάς για τη φιλοτέχνηση του εξωφύλλου που προσέφερε αφιλοκερδώς και τη φιλόλογο κ. Τσιαλαμάγκα Βίκη για την αφιλοκερδή διόρθωση των κειμένων.

  Ακόμη ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας κ. Γκιούρδα Μόσχο για την επιμελή έκδοση του βιβλίου, καθώς και όλα τα μέλη του συλλόγου μας που άοκνα συνεργάστηκαν για τη συλλογή των στοιχείων.


  ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
  "ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΠΑΠΑ"