Κορνοφωλιά - Αρχαιολογικά ευρήματα Κορνοφωλιά - Αεροφωτογραφία Καιρός
  Αρχή σελίδας » Κατάλογος » Καλλιέργιες Ορισμός Αρχικής Σελίδας  |  Προσθήκη στα Αγαπημένα
    - Λίγα λόγια
    - Επικοινωνία
    Νέα
    Ανακοινώσεις
    Το ΒΗΜΑ του Κορνοφωλιώτη
    Γενικά στοιχεία
    Πολιτιστικός Σύλογος
    Ιππικός Όμιλος Κορνοφωλιάς
    Αρχαιολογικά ευρήματα
    Τοπωνύμια
    Εκκλησία
    Μοναστήρι
    Ποδοσφαιρική Ομάδα
    Καφενεία
    Ταβέρνες
    Τόποι αναψυχής
    Καλλιέργιες
    Έβρος ποταμός
    Τραγούδια για την Κορνοφωλιά
    Βιβλιογραφία
    Λεξικό ...
    Χρήσιμα τηλέφωνα
    ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Η Κορνοφωλιά από τα παλιά ακόμη χρόνια ήταν μια περιοχή που στηριζόταν στην γεωργία την κτηνοτροφία και την σηροτροφεία. Με το πέρασμα των χρόνων η κτηνοτροφία και η σηροτροφεία έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Πλέον μόνο ένας κτηνοτρόφος έχει μείνει στο χωριό για να μας θυμίζει ότι υπάρχει και αυτό το επάγγελμα. Σε ότι αφορά την γεωργία το ποσοστό των αγροτών έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι νέοι που έχουν ασχοληθεί με το επάγγελμα του γεωργού μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όποιος αγρότης βγαίνει στην σύνταξη ή αποφασίζει να εγκαταλείψει την καλλιέργεια των χωραφιών αυτόματα μειώνεται και ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με την γη.

    Η γεωλογική θέση του χωριού περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εκτάσεις γης. Τα πιο εύφορα χωράφια βρίσκονται στο πεδινό αγρόκτημα (κάμπος) το οποίο αποτελείται από 4.060 στρέμματα περίπου. Την τελική του μορφή την πήρε το 1967 όταν και έγινε το προστατευτικό ανάχωμα του ποταμού Έβρου και έγινε έτσι δυνατή η καλλιέργεια των χωραφιών. Στη συνέχεια το 1973 έγινε ο αναδασμός ο οποίος βοήθησε αργότερα στην κατασκευή του αρδευτικού συστήματος. Από το 1973 εώς και το 1993 η άρδευση των χωραφιών γινόταν με αποστραγγιστικά κανάλια και χρήση ιδιωτικών αντλητικών συγκροτημάτων. Από το 1993 μέχρι και σήμερα το πότισμα των χωραφιών γίνεται με την χρήση των καναλέτων (τσιμενταύλακα).

    Μια άλλη ζώνη χωραφιών τα οποία κατατάσσονται ως ημιορεινά και αρδευόμενα είναι αυτά που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του ποταμού «Καμηλοποτάμου» ο οποίος πηγάζει από την περιοχή της Γιαννούλης και περνά από την άκρη του χωριού.
    Στα κτήματα αυτά όπως και στον ορεινό όγκο ο αναδασμός πραγματοποιήθηκε το 1987. Τα χωράφια της ημιορεινής ζώνης αριθμούν περί τα 1.160 στρέμματα. Η άρδευσή τους γίνεται με την χρήση γεωτρήσεων και με σωληνωτά δίκτυα. Οι γεωτρήσεις έχουν το όνομα των περιοχών και έχουν ως εξείς : γεώτρηση «Καμήλα», γεώτρηση «Γράψιου», γεώτρηση «Πόπουρα», γεώτρηση «Βαβασιά» και γεώτρηση «Γκιόλι».Η διαχείριση των πεδινών και ημιορεινών χωραφιών γίνεται από τον Τ.Ο.Ε.Β. Κορνοφωλιάς ο οποίος είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και την λειτουργία όλων των αρδευτικών συγκροτημάτων.

    Τέλος υπάρχει και το ορεινό αγρόκτημα το οποίο αποτελείται από 12.000 στρέμματα περίπου. Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες με τον αναδασμό του 1987 έγιναν μεγάλα αγροκτήματα και με την φροντίδα των παραγωγών η στρεμματική τους απόδοση αυξήθηκε κατακόρυφα. Τα τελευταία όμως χρόνια με την μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων αλλά και με την νέα ΚΑΠ και το σύστημα των επιδοτήσεων τα περισσότερα κτήματα μένουν ακαλλιέργητα. Τα 2 τελευταία χρόνια έχουμε μια ραγδαία αύξηση των βιολογικών προϊόντων (4.500 στρέμματα είναι ενταγμένα στη βιολογική καλλιέργεια) με τα ανάλογα όμως προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε καινούργια καλλιέργεια.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά των καλλιεργειών που μας έδωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Κορνοφωλιάς αλλά και την προσωπική μας εκτίμηση για το έτος 2008 θα σπαρθούν οι παρακάτω καλλιέργειες : Σιτάρια 5.200 στρ. Ηλίανθος 1.000 στρ. Πασατέμπο 30 στρ. Βαμβάκι 6.500 στρ. Αραβόσιτος 1.500 στρ. Τεύτλα 50 στρ. Μηδική 600 στρ. Μποστανικά 20 στρ. Φακές 200 στρ. Δέντρα 800 στρ. Αγρανάπαυση - Ακαλλιέργητα 1.300 στρ.

    Στην φωτογραφία βλέπουμε τον κάμπο της Κορνοφωλιάς τραβηγμένη από το ύψωμα του Ε.Φ. Μανίτσας.



    Αγγελάκης Παναγιώτης