Αρχή σελίδας
»
Κατάλογος
»
Έβρος ποταμός
Ορισμός Αρχικής Σελίδας
|
Προσθήκη στα Αγαπημένα
-
Λίγα λόγια
-
Επικοινωνία
Νέα
Ανακοινώσεις
Το ΒΗΜΑ του Κορνοφωλιώτη
Γενικά στοιχεία
Πολιτιστικός Σύλογος
Ιππικός Όμιλος Κορνοφωλιάς
Αρχαιολογικά ευρήματα
Τοπωνύμια
Εκκλησία
Μοναστήρι
Ποδοσφαιρική Ομάδα
Καφενεία
Ταβέρνες
Τόποι αναψυχής
Καλλιέργιες
Έβρος ποταμός
Τραγούδια για την Κορνοφωλιά
Βιβλιογραφία
Λεξικό ...
Χρήσιμα τηλέφωνα
ΕΒΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Επιλέξτε για μεγέθυνση
ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΒΡΟΣ
Είναι το ποτάμι που αποτελεί την μεθοριακή γραμμή μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Οι Τούρκοι το ονομάζουν Meric ενώ οι Βούλγαροι Maritsa (εξόν και το Μάρτσα που το ονομάζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού μας).
Ο ποταμός έχει έκταση 530 χλμ. από τα οποία τα 204 χλμ. βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος. Είναι ο μεγαλύτερος σε λεκάνη απορροής ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου. Πηγάζει από τις βορειοανατολικές πλαγιές του ορεινού συγκροτήματος Ρίλα της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα από το όρος Μουσαλά που έχει υψόμετρο 2.925 μέτρα. Η διαδρομή του ποταμού είναι η εξής : Διέρχεται από τις πόλεις της Βουλγαρίας Παζαρτζίκ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Ντιμίτροφγκραντ, Χαρμανλί, και Σβίλενγκραντ. Στη συνέχεια καθορίζει για 15 χλμ. περίπου την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο και εισέρχεται στην Θράκη σχηματίζοντας την Ελληνοτουρκική μεθόριο. Κοντά στην Ανδριανούπολη συναντά τους κυριότερους του παραποτάμους Τούντζα και Άρδα, στη συνέχεια τον Ερυθροπόταμο (Κιζίλντερι) στο Διδυμότειχο ενώ στην περιοχή μας ενώνεται με τον Καμηλοπόταμο και το Διαβολόρεμα (Μαγγάζι) στο σημείο (Ξαπιότα). Τέλος στην εκβολή του σχηματίζεται το περίφημο Δέλτα του Έβρου που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει καθώς και για τα σπάνια είδη υδρόβιων πτηνών που ζούνε στην περιοχή.
Στο χωριό μας διανύει περί τα 6.000 μέτρα περίπου. Πριν κατασκευαστεί το προστατευτικό ανάχωμα ο ποταμός πλημμύριζε συνέχεια τον κάμπο μας που αποτελείται από 4.200 στρέμματα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια μείωση της στάθμης των νερών χωρίς όμως να φτάσουμε στα επίπεδα του 1989-1990 όταν είχε στερέψει το ποτάμι. Η κοίτη του ποταμού είναι δύσβατη εκτός από μερικά σημεία που έχουν εκχερσώσει οι ιδιοκτήτες των χωραφιών τα κτήματά τους για να τα καλλιεργήσουν. Δυστυχώς η καθαρότητα των νερών ολοένα και μολύνεται από διαφόρων ειδών αιτίες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες παππούδων και μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων παλιότερα έπιναν νερό από το ποτάμι όταν ξέμειναν από πόσιμο νερό. Επίσης σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους τα νερά πάγωναν το χειμώνα πάρα πολύ με αποτέλεσμα να περνάνε με τα κάρα πάνω από τον πάγο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας νερών που υπήρχαν παλιότερα και της μη ύπαρξης αναχώματος, οι σηροτρόφοι της τότε εποχής ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν με βάρκες για να συλλέξουν μουρεόφυλλα και να ταΐσουν τα κουκούλια τους.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία είναι αυτό του μπαζώματος της κοίτης του ποταμού. Σιγά – σιγά σχηματίζονται πολλά νησάκια με άμμο και δεντράκια μέσα στο ρέμα του ποταμού με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του να μειώνεται ανησυχητικά. Πιστεύω ότι είναι μια από τις αιτίες που έχουμε πολλές πλημμύρες τελευταία καθώς όταν οι Βούλγαροι αφήνουν μεγάλες ποσότητες νερών από τα φράγματά τους και οι καιρικές συνθήκες στο νομό μας είναι άστατες υπάρχει πρόβλημα στην συγκράτηση τους.
Τέλος έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αλιεία στον ποταμό (τα ψάρια που πιάνονται είναι τα σαζάνια και οι γουλιανοί) καθώς οι περισσότεροι φοβούνται την κατανάλωση των ψαριών λόγω των μολυσμένων νερών.
Ελπίζω να σας έδωσα μια γενική εικόνα για το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδος και επειδή όπως λένε μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις παρακάτω βλέπετε μια φωτογραφία με το ποτάμι τραβηγμένη από το ύψωμα του Ε.Φ. Μανίτσας.
Αγγελάκης Παναγιώτης
14/09/2024
Μπαΐρας Σταμάτιος
29761028 αιτήσεις από 04/06/2007